На 25 и 26 октомври в Букурещ, под патронажа на Лаборатории Виши, се проведе семинар по трихология, в който участие взе и д-р Мария Касини.

Гост-лектори на семинара бяха проф.Юлия Овчаренко-основател и директор на Институт по трихология и основател и президент на Украйнска изследователска общност по патологии на коса, както и проф.Кузма Кобзи – дерматолог, специалист-трихолог от Украйна, номиниран за трихолог на годината за 2019 и член на Европейската изследователска общност по патологии на косата.

Поканени бяха близо петдесет лекари-дерматолози от Румъния и България. По време на семинара бяха обсъдени проблеми с патологията на скалпа.

Лаборатории Виши идентифицират дисбаланса на микробиома в областта на скалпа като една от причините за появата на пърхот. Микробиомът е важен за имунния отговор и защитава тялото от опасни бактерии. Нарушеният баланс на микробиома на скалпа води до появата на пърхот.

Причини за такива нарушения са главно стрес, уморена, замърсена градска среда. Поради това, проблемът с пърхота и косопада става все по-масов и своевременната грижа за косата и скалпа е съществен момент при решаването на този здравословен проблем.