Микронидълинг - Bellissimo clinic

При много хора се наблюдава често неконтролируемо стискане (бруксомания) и/или скърцане (бруксизъм) със зъби, в резултат на които зъбите могат да бъдат сериозно увредени или да последват и други здравословни проблеми. 

Скърцането/стискането на зъби се дължи най-често на стрес, напрежение и различни тревоги или челюстни(ортодонтски) деформации. Обикновено се проявява нощем, поради което повечето хора не го забелязват. Това, което може да ви сигнализира, че имате такъв проблем, е често главоболие или болки в челюстите, в дъвкателните мускули или изтръпване на зъбите. Симптоматиката е особено силно изразена сутрин след събуждане. В някои случаи скърцането със зъби може да доведе до сериозни проблеми като изтриване на зъбите с понижаване на захапката(което задълбочава лицевите бръчки около устата и придава на лицето старчески вид), счупване, разклащане или дори загуба на някой зъб или група такива.

Едно много ефективно решение за овладяване на такива нервно-рефлекторни двигателни реакции на лицево-челюстните мускули е инжектирането на ботулинов токсин (познат като ботокс). Освен за естетични цели за изглаждане на мимически бръчки, ботоксът се прилага и за медицински цели, тъй като дава много добри резултати. Инжектирането на ботокс парализира временно дъвкателните мускули, прави невъзможно съкращаването им за известен период от време и така възпрепятства стискането и скърцането със зъби. Процедурата не води до промяна на външния вид, поради което е подходяща за прилагане както за жени, така и за мъже.

Ботулиновият токсин е невротоксин, който блокира предаването на нервния импулс от неврона към мускулното влакно. По този начин мускулът остава в състояние на релаксация, т.е. не се съкращава и не може да набръчка кожата, разположена над него. Ефектът настъпва от 24-я час до 72 часа и достига своя оптимум 1-2 седмици по-късно. Ботоксът елиминира стискането и скърцането със зъби както през деня, така и по време на сън, като в повечето случаи намалява вибрацията на меките тъкани при отпусната мускулатура, познато като хъркане.