Келоид

На всеки се е случвало и то неколкократно в живота да се пореже или нарани при невнимание. На нараненото място до седмица се натрупва нова тъкан и раната се затваря. Но при по-сериозни наранявания, включително и след хирургична намеса, изгаряния на кожата или упорито акне, има голяма вероятност е след зарастване да остане траен белег. Ако новообразувалата се тъкан се разрасне, се получават хипертрофични цикатрикси и келоиди.

За хипертрофичните цикатрикси е характерно, че те представляват хипертрофирала (разраснала се) съединителна тъкан, която се образува над мястото на нараняването. За разлика от тях, келоидите са надигнати над нивото на кожата и се разполагат извън границите на нараняването – около него. Освен това те се смятат за доброкачествени образувания, вследствие свръхпроизводството на съединителна тъкан.

Макар и по-рядко, наблюдавана е поява на келоиди и след татуиране, пиърсинг или пробиване на ушите.

Келоидите се появяват най-често по кожата на гърдите, врата, раменете, лицето и по ушите. Те представляват гладка, лъскава и надигната кожа, която е по-червена от останалата. Често може да има сърбеж и дразнене, както и болка в областта на появилия се келоид.

За келоидите е характерно, че са по-чувствителни към прякото излагане на слънчева светлина. Най-засегнатите от появата им са хората в пубертета, което се свързва и с хормоналните промени в организма. След навършване на 30-40-годишна възраст вероятността за поява е силно редуцирана.

Какви са възможностите за лечение?

Най-добре е лечението да започне още от началната им поява. Защото още тогава с прилагането само на локални кортикостероиди е голяма вероятността те да изчезнат. С отлагане на лечението във времето се намалява и вероятността от добър резултат само с консервативна терапия. Ако от консервативната терапия няма ефект се преминава към инжектирането на кортикостероиди в самия келоид – подкожно. Тъй като в келоидите се натрупва 20 пъти повече колаген от обикновено, то преминаването на иглата става по-трудно. Затова се препоръчва предварителната обработка с течен азот, което позволява размекване на тъканта и съответно по-лесното проникване и инжектиране на желаното вещество (в случая кортикостероид). От съществено значение е процедурите да се извършват през определен период от време, за да се прецени какъв е индивидуалният отговор на пациента към лечението. Някои келоиди изискват само единично приложение, но при други лечението може да се нуждае от повече от една процедура. Освен това се прилага и лазер-терапия, чиято идея е да уеднакви цвета на келоида с тази на заобикалящата го нормална кожа. Препоръчва се мястото да не бъде подлагано на механично въздействие, поради което да се избягват тесните и впиващи се дрехи, както и носенето на бижута, които са в пряк досег с повърхността на келоида.

 

Лечение на келоид - Bellissimo Clinic
Our price offers
Келоид
КелоидPRICE
Келоид от 30 лв.