Трансплантация на коса – FUE

Трансплантацията на коса ви връща не само косата, но и това, което сте загубили с нея - първото и най-важното – самочувствието ви.
Изчислено е, че при 1 на всеки 2 мъже и 1 на всеки 4 жени се проявява значително разреждане на косата до 50-годишна възраст. Косата започва да пада поради наследствена предразположеност (андрогенен тип алопеция), което води до разреждане на косата на скалпа.
Много често, явлението започва в края на пубертета и се развива много бързо, повлиявайки неудържимо на крехкото самочувствие, тъй като косопада оказва силно психологическо въздействие.

Трансплантацията на коса е единственото медицинско решение за повторно уплътняване на косата в зоните на разреждане. Резултатът се получава, като се вземат космени фоликули от задната част на главата и се имплантират в разредените области. Това е единственото лечение, което с усъвършенствания метод за приемане на индивидуални космени фоликули (FUE) може да осигури постоянен и естествен резултат, без болка, без белези, без странични ефекти. Новоприсадената коса продължава да расте, може да се боядисва и подстригва.Предоперативен прегледПри прегледа докторите извършват трихоскопия, което е първата необходима стъпка в оценяването на характеристиките на скалпа.
Прави се оценка на степента на донорната площ, която може да бъде използвана, както и на нуждите от покритие в разредените райони.
Философията на нашата клиника е да се провежда операция по трансплантация на коса САМО ако пациента има добър шанс за постигане на желания резултат.

FUE метод за трансплантация на коса

В Bellissimo Hair Clinic се прилага най-напредналият метод за трансплантация на коса FUE Robotic hair transplant system, който се основава на изследването на трихоскопията и осигурява:

максимален брой фоликули от донорната зона
оптимално покритие на разредените площи
отлично планиране на естествена предна линия (hairline)
21

Екстракция

Процесът на трансплантация започва с получаването на отделни космени фоликули от донорната област. Използваните инструменти имат диаметър по-малък от един милиметър. Това е точно толкова, колкото е необходимо да се отделят космените фоликули от околните тъкани, без да се уврежда донорната зона или да се застрашава оцеляването на самите космени фоликули. Тези космени фоликули са генетично създадени така, че да не окапват и да растат през цял живот. Тези техни свойства се запазват и след имплантирането.
32

Съхранение

Извлечените космени фоликули се съхраняват при определена температура и в специален разтвор, който увеличава растежа им след поставянето им. Ние не отделяме, нарязваме или най-общо не обработваме присадките, за да бъде избегнат всеки риск. Жизнеспособността на космените фоликули се подсилва допълнително от модерния метод PRP (Platelet Rich Plasma), тъй като присадките (grafts) се поддържат в богат плазмен разтвор, докато не бъдат имплантирани в разредените области. Чрез този метод те са подсилени с оглед имплантирането и обогатяването им.
Трансплантация на коса3

Поставяне

Космените фоликули се имплантират един към друг директно в областта, страдаща от загуба на окосмяване, за да се осигури напълно естествен ефект.
54

Постоперативен период

Пациентите могат да се приберат в дома си непосредствено след края на процедурата и биха могли да се върнат към нормалното си ежедневие след 48 часа. След приключване на процедурата, пациентите получават всички необхдими инструкции, медикаменти и медицински продукти за следоперативния период. До три дни след трансплантацията пациента трябва да посети клиниката за измиване на главата от медицинско лице. Необходимо е да се изчакат поне 2 седмици, преди да се възстанови натоварена физическа активност, която би довела до прекомерно изпотяване в зоната на скалпа. Няколко месеца след трансплантацията на коса се извършва периодично повтаряне на сканирането (трихоскопия), което позволява подробно изследване и откриване на промени в третираните области със статистически измервания и сравнително изображение „преди” и „след”. Предоставя се също така възможност да се преоцени броя и плътността на космите и космените фоликули в разредените области.
Резултатът от трансплантацията на коса изглежда завършен изцяло след 10-12 месеца.

Често задавани въпроси1. Какво разбираме под понятието загуба на окосмяване?

Нормалният брой косми, които могат да бъдат загубени всеки ден, е от 50 до 100 косъма. Всяка загуба на косми над този брой се счита за патологична и обикновено се нарича „косопад”.

2. Какви са причините за косопада?

Факторите, определящи развитието на скалпа по време на човешкия живот, са основно наследствеността (бащини и майчини гени), външни причини (прекомерно триене, използване на химикали като боя, прекомерна топлина при сушене на коса, използване на неподходящи продукти за хигиена и поддръжка), нарушения (напр. нарушения на щитовидната жлеза), заболявания на кожата на скалпа, приемане на лекарства, лош хранителен режим, стрес.

3. Какво е андрогенна алопеция?

Андрогенетичната алопеция – общоприета като плешивост - засяга главно мъжете и на второ място жените. Тя се проявява само при хора с генетично предразположение и има хормонален субстрат. Дължи се на производството на 5α-дихидротестостерон от тестостерон с медиацията на ензима 5α-редуктаза. Увеличаването на 5α-дихидротестостерона в космените фоликули причинява инхибиране на техния метаболизъм, което води до загуба на коса.

4. Какво представлява трансплантацията на коса?

Трансплантацията на коса е пренасяне на здрави космени фоликули от една област на скалпа към друга, която показва някаква степен на разреждане на окосмяването. Пренасянето на косата може да се извършва освен по главата и в други части на тялото (напр. вежди).

5. Как се избира зоната, от която се вземат фоликулите?

За да разберем принципа на космената трансплантация, трябва да обясним концепцията за стабилен и променящ се растеж на космите. Хората, които са генетично предразположени към развиване на андрогенетична алопеция, имат зона на стабилен растеж на косъма (отзад и отстрани на главата), която винаги ще бъде покрита с косми, както и зона с променящ се растеж на косъма, която в даден момент ще прояви различна степен на разреждане на окосмяването. Зоната, от която ще се получат фоликулите за трансплантацията (донорна зона), е площта на стабилнен растеж на коса, която се оценява като добра, умерена или лоша според площта, честотата на космите, които се намират там и еластичността на кожата. Връзката между донорната и получаващата зона е тази, която определя крайния резултат.

6. Всеки ли може да се подложи на трансплантация на коса?

Въз основа на гореизложеното се разбира, че не всички кандидати отговарят на изискванията за успешна трансплантация на коса. Статистически тази цифра достига 20% и се дължи на непропорционално голямата зона на оплешивяване, която не може да бъде покрита от съществуващата донорна зона.

7. Отнася ли се и за жени трансплантацията на коса?

Естествено, резултатите са отлични и при двата пола.

8. Каква ще бъде новата коса след трансплантацията?

Новите косми не падат и запазват свойствата, които са имали на първоначалното си място. Те също така могат да бъдат подложени на всякакъв вид обработка (подстригване, миене, боядисване), също както и останалата част от косата.

9. Болезнен ли е процесът на трансплантация?

Процесът се извършва с местна упойка (или с пълна, ако бъде счетено за необходимо) и е напълно безболезнен.

10. Има ли сезон от годината, който е по-подходящ за трансплантация на коса?

Не. Няма никакво ограничение за това.

11. Колко косми могат да бъдат поставени при една сесия?

От 3 000 до 10 000 косми в зависимост от гъстотата на донорната площ и размера на повърхността, която искаме да покрием.

12. Колко време продължава процедурата?

Обичайната продължителност е от 4 до 8 часа.

13. Кога мога да се върна към обичайните си дейности след трансплантацията?

На следващия ден човек може да се върне към своята дейност, следвайки разбира се съветите на своя лекар.

14. След трансплантацията има ли видими следи или белези?

Не. За това гарантират способностите на лекаря-специалист, който извършва естетическата интервенция без да оставя никакви белези.

15. Възможно ли е да се извърши повторна намеса при пациент, който е имал трансплантация на коса в миналото?

Да, при условие че все още има достатъчно донорска зона.

16. Коя е най-добрата техника за трансплантация на коса?

Изборът на най-добрата техника е съобразен с възможностите и нуждите на отделния кандидат и зависи от преценката и опита на специалиста, за да се постигне най-добрия възможен резултат. На това място трябва да се подчертае значението на предвиждането на по-нататъшното разреждане в области, които по време на интервенционната фаза не са разредени.
Български